« Alla artister

Fritt Spelrum

i varje människa bor en kreatör
Anpassad grundskolaKonstmusikÖstra Sverige
Med Fritt spelrum vill vi skapa nya möjligheter för barn inom anpassad grundskola att musicera. Vi vill vidga uppfattningen om dessa barns förmåga att skapa och uppleva musik och låta barn och ungdomar med funktionsvariationer ta plats i de finaste konsertrummen och på de bästa scenerna.
Visa merVisa mindre
Den 6 november 2019 var det premiär i Stockholms Konserthus och i mars 2020 var det dags för konserthuset i Västerås. På scenen var barn från anpassade grundskolor, musiker från orkestrarna och några av Musikcentrum Östs främsta frilansmusiker. Tillsammans skapar dessa kreatörer ny och fantastisk musik.
 
Initiativtagare till Fritt spelrum är musikern Lucy Rugman som arbetat länge med liknande projekt i Storbritannien. Hennes metod sätter barnens kreativitet i centrum och ger dem möjlighet att uppleva sammanhang och gemenskap i samklang med professionella musiker. Med musikernas hjälp kan barnen uttrycka sig och vara aktiva medspelare oavsett funktionsvariation eller rörelsehinder.
 
Lucy Rugman och Musikcentrum Öst har skapat Fritt spelrum för både barnen, institutionerna och de frilansande musikerna. Vi vill att en musikkultur med betoning på kreativt skapande ska växa fram och att professionella musiker och barn i anpassad grundskola tillsammans ska vidga vyerna för vad som är möjligt. Genom Fritt spelrum vill vi bygga upp och erbjuda en unik struktur för fortsatt samarbete mellan den professionella musikvärlden och anpassad grundskola.
 
Fritt spelrum är ett samarbete mellan Lucy Rugman, Musikcentrum Öst, Föreningen Svenska Tonsättare, Stockholms Konserthus och Västmanlandsmusiken. Fritt spelrum genomförs med stöd av Musikverket.