« Alla artister
foto Jose Figueroa

Yakumbe

"...ett dansgolvsvältande liveband utan dess like" LIRA
CoronaanpassadFolk-/världsmusikHögstadium och gymnasiumLåg och mellanstadiumÖstra Sverige
Yakumbé är slagverksgruppen som sedan starten 1993 skapat ett helt eget sound, genom att blanda influenser från världens svängigaste rytmer med melodier. Gruppen har på detta sätt utvecklat ett musikaliskt språk som sprider lycka, eufori och en känsla av samhörighet. Med sin explosiva energi och sitt unika sväng kan Yakumbé försätta vem som helst i vild extas, och få varje dansgolv att förvandlas till ett gungande hav…
Visa merVisa mindre
2015 släpptes första skivan, Yakumbé, som sammanfattar gruppens 23-åriga musikaliska utforskning. 2019 kom deras andra skiva Rinkebysvängen, där fokus var att undersöka svensk folkmusik och vad som händer när olika folkmusiktraditioner möts och flätas samman.  
Läs LIRAs recension av Rinkebysvängen här: 

Läs även den fina recensionen i LIRA av releasekonserten på Stallet här: 

Yakumbé har lång erfarenhet av att spela för all slags publik, de har bl a gjort en bejublad turné med konserter för barn och ungdomar i Musik i Sörmlands regi, och de har även samverkat med andra Länsmusikorganisationer. 

“Ett stor buffé med egenskrivna rytmer blandat med episka folksånger och över hela det dignande bordet hänger girlanger av improvisation, lek och skicklighet.”
- Sara Parkman

KONSERT FÖR BARN/UNGA
Yakumbé vill sprida kunskap om folkmusiken, visa att den är vacker, lekfull och har ett rikt hantverk bakom sig. Under konserten får barnen bl a sjunga med och trumma med rösten tillsammans med bandet.

WORKSHOP
Eleverna får spela o sjunga tillsammans med musikerna. För att rytmisera används t ex plastpåsar och hinkar för en yngre målgrupp och trummor för ungdomarna. Rytmerna ska kännas i och med hela kroppen. Tillsammans bygger de rytmstämmor lager på lager, som sammanflätas till att bli musik. När grunden är lagd sjunger de olika sånger på rytmerna. Yakumbé vill förmedla att musik är ett utryck som tillhör alla och att det är ett fantastiskt redskap att leka med själv eller tillsammans med andra. 

Läs mer i pdf här intill.