Skapande Skola: Musik
internationellt:

Musikcentrum Öst/Sweden genomgår en spännande fas just nu. Vi går i väntans tider i avvaktan på Kreativa Europas beslut om den nya omgången av Keychange, det stora jämställdhetsprojektet som drivs av Musikcentrum Öst/Sweden och som har lockat fler än 150 internationella festivaler att skriva på en avsiktförklaring att programmera jämställt senast 2022. Vi driver också ett högoktanigt jazzprojekt i London, Jazz Alloy och har ett par artister på väg ut på månadslånga USA-turnéer i vår. Läs mer nedan.
Keychange ligger nu inne med en ansökan till EU:s kulturstöd Kreativa Europa för nästa omgång och projektet planeras i den kommande versionen att omfatta 11 länder (nya är Irland, Norge, Italien och Frankrike tillsammans med de ursprungliga Sverige, Storbritannien, Tyskland, Estland, Island, Spanien och Kanada). Det innebär också att samtliga större länder i Europa är med och att projektet täcker en majoritet av Europas befokning. Vi kommer att som tidigare rikta oss till kvinnliga artister och nyckelpersoner i musikindustrin och om ansökan går igenom öppnar vi för nya sökande under sommaren 2019.  Urvalet räknas vara klart i slutet av hösten. Nu i vår kommer Keychange att göra nedslag på olika mässor och mötesplatser för musik, bland annat på SXSW i Austin, mer info kommer snart. Projektet stöttas av Stim,  första omgången fick stöd av Kulturbryggan & Musikverket.  Samarbetspartner i Sverige är Way Out West. Läs mer om Keychange på keychange.eu.

Jazz Alloy — Swedish and UK Music Mixer är ett projekt som äger rum på Vortex i London under våren 2019. I projektet möter svenska musiker brittiska, skapar ny musik tillsammans och genomför en konsert. Förra måndagen möttes nyckelharpisten och sångerskan Emilia Amper, slagverkaren Marque Gilmore och saxofonisten Steve WIlliamson i ett sprakande möte. Projektet filmas och vi kommer att lägga upp det efter hand, men så länge kan du kolla in teasern som gjordes inför kvällen. länk: Det var en tät kväll med många profiler i Londons jazzvärld och jornalisten Paul Bradshaw, skapare av bl a magasinet Straight n´No Chaser, kunde väl inte uttrycka det bättre "what a fucking gig". Den 25 februari är det dags för nästa musikmöte. Robert Mehmet Ikiz och Leo Lindberg möter det unga brittiska stjärnskottet, saxofonisten Rachael Cohen. 

Emilia Amper beger sig i slutet av mars även ut på en längre turné till USA. En stor del av turnén sker i regi av Arts Midwest, ett svensk/amerikanskt samarbete som ursprungligen initierades av Musikcentrum Öst under ISPA (Internationel Society of Performing Arts). Med bas i Minneapolis arbetar organisationen med skandinaviska kulturprojekt i mellanvästern. Det är andra omgången som Emilia Amper Band turnerar genom Arts Midwest. Den månadslånga turnén inleds på en av NYC:s just nu hetaste jazzklubbar Nublu och innan Midwest-turnén tar vid spelar de bland annat på House of Sweden i Washington DC och The Cedar i Minneapolis. Läs mer om Emilia här:

En trio som bokstavligen lagt stora delar av världen under sina fötter är Dreamers' Circus. Den dansk/svenska trion där Ale Carr — citter, Nikolai Busk — piano & dragspel, och Rune Tonsgaard Sørensen — violin har tagit bereppet crossover till en ny betydelse. Med rötter i folkmusik har man ofta också samarbetat med renommerade symfoniorkestrar eller stråkkvartetter. Genom åren har kvartetten belönats med inte mindre än fem Danish Music Awards. Nu inleder man en USA-turné med 15 spelningar både på konserthus och musikserier som Washington Performing Arts (där man samsas med artister som Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman, Anoushka Shankar, Kronos Quartet med flera). Läs mer om Dreamers' Circus här: