Skapande Skola: Musik
internationellt:

Nordic Folk Alliance skapar en ny slags mötesplats för folk- och global rootsmusik i Göteborg den 10-12 april, vi åker dit och gör ett seminarium om Keychange. Jazzahead i Bremen är den främsta mötesplatsen för Europas jazzliv. Som vanligt samarbetar de tre musikcentrumen i Syd, Öst och Väst om att synliggöra den svenska jazzen tillsammans med Export Music Sweden och Svensk Jazz. I London rullar succéprojektet Jazz Alloy — a Swedish and UK Music Mixer vidare. Den makalösa vokalgruppen Kongero är  på långturné. Läs mer!
Folk Alliance International är ett unikt festivalkoncept i USA och Kanada där man bokstavligen tar över ett enormt hotell och skapar en pulserande mix av arrangerade och improviserade minikonserter för en publik av bokare, agenter och annan musikindustri. En mötesplats mycket långt från den traditionella showcasefestivalen. Musiker och musikbransch kommer varandra nära på ett helt annat sätt. Det är därför oerhört spännande att konceptet nu för första gången tar sig över Atlanten som Nordic Folk Alliance och närmare bestämt till Göteborg (Hotel Waterfront). Vi ser fram emot några dagar av nybyggaranda, spännande möten och enormt mycket musik och vi har också bjudits in för att göra ett nedlag kring var det globala Jämställdhetsprojektet Keycnange står just nu och lite labbande kring jämställdheten i musikindustrin. Läs om festivalen här. Musikakter kan inte längre ansöka om showcase men det är fortfarande möjligt att registrera sig som delegat. Passa på, vi ses i Göteborg!

Jazzahead i Bremen har varit en del av årsrytmen för vårt internatioella promotionarbete med jazz sedan 2011 och vi är glada och stolta över den respekt ovh det intresse som Musikcentruijm Östs jazzutbud möter. Sedan många år görs detta arbete i samverkan med övriga musikcentrum, Svensk Jazz och Export Music Sweden. Under söndagen bjuder de nordiska jazzförbunden in till en avslutningsbrunch för delegaterna tillsammans med en konsert med den svensk/norsk/dansk/finsk/isländska bandet Large Unit under ledning av Paal Nilssen-Love. Fokus på dagarna ligger dock på envetet mässarbete och stöttande av våra internationellt aktiva medlemmars spelningar utomlands. Läs mer om Jazzahead här.

Jazz Alloy - Swedish and UK Music Mixer kan inte beskrivas som annat än succé och bokstavlig brobyggare. Med en mjuk kurering har vi satt samman ett antal brittisk/svenska konstellationer som möts, skapar ny musik och gör en konsert på den legendariska jazzklubben Vortex i London. Måndagen den 25 mars är det dags för sångerskan Lina Nyberg och pianisten Daniel Karlsson att möta trumpetaren Laura Jurd och basisten James Banner. Vi kan aldrig veta vad som kommer hända men den här teasern kanske kan ge en idé, lyssna och fascineras i 58 sekunder. Har du vägarna förbi London bör du boka din biljett redan nu. Det lär bli fullt.

Kongero är ett av de hårdast arbetande svenska folkmusikakterna och det ger resultat. Ett envetet turnérande och en tro på och utveckling av vokalgruppsformatet, tillsammans med hårt arbete på mässor som WOMEX, har etablerat gruppen som ett av de mest attraktiva svenska folkmusikbokningarna för internationella festvialer. Kongero kan bokstavligen övertyga vilken publik, och på en hur stor scen, som helst. Nu har man varit ute på en tvåveckorsturné i Kanada med start just på Folk Alliance i Montréal och som avslutas 17 mars. Välkomna hem, vi ser fram emot att höra hur det har gått. Läs och lyssna här: