Skapande Skola: Musik
Ni kan nog gissa varför vi trivs så bra på jobbet på Musikcentrium Öst. Att få arbeta med artister som Micaela Gustafsson som förutom alla spännande barnmusikakter fortsätter att släppa avsnitt av sin bäbispodd. Flamencoinnovatören Sofia Castro som efter Pul So nu går vidare i projektet Unbounded. Releasen av  kammarmusikduon Pianobassos hyperdelikata premiäralbum. Balkanbrassbandet Superstar Orkestar som tycks tänja ut sitt party in i evigheten. Vassa veteranerna Quilty som efter 25-årsjubileet nu drar ut på het Sverigeturné. Barnens mesta hitmakare Orkester Pop som nu fått långbokning på Historiska muséet eller den sprillans nya föreställningen av Camilla Ringquist på Glashuset på Södermalm. Läs om och bege er ut och upplev! Om ni följer oss på facebookfår ni senaste tipsen på när och var man kan höra våra medlemmar direkt i ert flöde. 
Få av våra artister ha en så krävande och samtidigt givande publik som de som arbetar med musik för barn. En av de som gått längst i nya innovationer och format är Micaela Gustafsson som både gjort musik för plaskdamm och kanske är den första som skapat en ren podd för bäbisar. Vi har skrivit om det tidigare men när nu en ny serie poddar för de allra minsta nu ser dagens ljus tycker vi att det är värt att uppmärksamma. Bli t ex sugen på nya kombinationer till gröt här: Och för er som vill skräddarsydd barnmusik i ett nytänkande format bör kolla in Micaelas sida här.

Sofia Castro är flamencodansaren som hela tiden söker nya utmaningar och i sitt projekt Pulso och Pul So lät hon hjärtats slag, både ett fundament för det mänskliga livet, och samtidigt ett hot mot det, bli grunden för två gränsöverskridande scenkonstexperiment. I sin serie Unbounded förhåller hon sig lika fri till uttryck genrer och normer och i den senaste verket Confluencia möts flamencodans, jazz, folk- och elektronisk musik. En exceptionell kväll i ett av Stockholms finaste scenrum aliasTeatern med Sofia Castro koreografi & dans, Lauri Antila bas, Cecilia Öhrwall sång & programmering, Mikko Iskanius  trumpet & flygelhorn, Max Åhman gitarr, Claes von Heijne piano & keyboard och Marcus Omberg trummor & percussion. Läs mer här:

Pianobasso är en duo som i sitt lilla format kombinerar stillhet och intensitet på ett helt unikt sätt. En botten i klassisk musik som arrangerats om för piano och bas men med improvisationer. De skapar ett helt eget närmast existentiellt konsertformat och det är verkligen en mycket tung rekommendation att försöka ta sig till deras releaseparty på Teaterstudio Lederman den 27/4. Länk till evenemanget och biljettbokning här: Det är musik som skall upplevas live men vi vill ändå ge en teaser från deras kommande album Tranquillo II här: Länk till info om pianobasso här:

Alla som sett Süperstar Orkestar live vet att det är en ett sväng och publikkontakt utan motstycke. På samma sätt som nämnda Kongero har de nött fram ett sväng och sound som har tagit dem över hela världen med sin balkanska rotmusik. För en liten 'hit parade', kolla in följande youtubespellista från en februarikonsert på Fasching i Stockholm. Den 30/3 spelar de på Casino Cosmopole, länk, och sedan gör man våren lite gladare för skolbarn i Linköping. Vi arrangerade själva en legendarisk barnkonsert på Kulturhustaket för en del år sedan vilken slutade med att bandet ledde publiken i en karneval genom Kulturhuset. Süperstar Orkestar visar att musik är en kommunikationsväg som fungerar bortom språk och kulturella barriärer.

Medlemmarna i 25-årsjubilerande Quilty tillhör tillhör Sveriges mest frekventa folkmusiker i massor av olika sammahang. I just denna konstellation uppstår dock en särskild magi, helt enkelt ett tillfälle du inte bör missa. Du bör dock skaffa biljetter i god tid. Quiltys take på irländsk folkmusik har gett dem en stor skara fans och vissa konserter är redan utsålda. Men här är dock återstående datum: 14/3 Ängelholm - Odd Fellow, 15/3 Malmö - Victoriateatern (Slutsålt), 16/3 Höganäs - Höganäs Saluhall, 17/3 Jönköping - Kulturhuset Spiran.

Camilla Ringquists föreställningar har ofta innehållit starka historier. Musiken har ramat in berättelser om personligheter som Edith Piaf, Barbara, Brel och Camille Claudel. I föreställningen "Från Paris till New York" blir det en bred musikalisk resa där Camilla och Elias Ringquist bjuder på en musikalisk resa mellan sina favoritstäder. Fransk chanson möter låtar på engelska. Egna och andras. På Hellstens Glashus den 20/3. Mer info på Facebook:

The Neon Romeoz odlar en partydriven funkestetik som gett dem ett rykte långt bortom Sveriges gränser. Nu på lördag (16/3) spelar The Neon Romeoz ihop med funk-legenden St Paul Peterson (Prince/fDeluxe/The Family) o hans trio på Scalateaterns källarscen. Kolla in facebookeventet här: