Skapande Skola: Musik

internationellt:

Musikcentrum Östs internationella del blir en allt viktigare del av verksamheten. Här ger vi lite kortrapporter från våra projekt, besökta mässor och två högintressanta projekt från våra medlemmar.
Jazz Alloy — vårens sista samarbete den 20 maj:
Vi är nu snart inne på sista konserten i serien Jazz Alloy — Sweden and UK Music Mixer. I går spelade Qarin Wikström, Puttte Johander, Francesca Ter-Berg och Ruth Goller tillsammans för första gången på The Vortex Jazz Club i Brighton. Läs mer och kolla in teasern här. Den 20 maj är det dags för Kristin Amparo att samarbeta med suveräne pianisten Matt Robinson, för uppdatering, kolla in Jazz Alloysidan här: Där finns också alla teasers upplagda. Det har varit ett fantastiskt projekt och vi hoppas att kunna ta en del av samarbetena till Sverige. Nästa omgång av Jazz Alloy startar under EFG London Jazz Festival i höst.

Jazzahead — en avgörande musikmarknad för jazzexporten:

I söndags avslutades Jazzahead i Bremen. Detta är ett av årets viktigaste händelser när det gäller att promota jazz mot den internationella musikmarknaden. Efter fyra intensiva dagar av möten, nätverkande och konserter vidtar nu det viktiga arbetet med uppföljning. Vi såg ett mycket stort intresse både för våra musiker och våra projekt och om vi får till finansieringen hoppas vi kunna dra igång fler formaliserade musiksamarbeten. Mässor som Jazzahead är helt avgörande för de initiala kontakterna och projekt som nämnda Jazz Alloy, Keychange, Spotlight on Tampere och Hear, here har alla startat och vidareutvecklats på mässor som denna. Läs mer om det nu oroande läget för svensk musikexport på Jazzahead och WOMEX i sektionen åsikt. Att arbeta strategiskt och långsiktigt är alltid avgörande i internationella sammanhang och nu ser vi mycket oroande tendenser på detta område.

Nordic Folk Alliance — ett första steg mot en nordisk mötesplats:

Det var med förväntan vi begav oss till hotell Waterfront vid Göta älv i Göteborg. Ett hundratal svenska och internationella delegater, musiker och nyckelpersoner i folkmusikvärlden hade samlats på ett hotell för två dagars showcase, paneler och nätverksmöten. Det var ett spännande och intimt format och vi hoppas att denna satsning får växa och utvecklas till den mötesplats som den här delen av musiklivet så väl behöver. Från Musikcentrum Öst deltog grupper som Fränder, Folk'Avant och Kongero men det var också enormt spännande att se de unga nordiska artisterna inom genren. Det är också viktigt att poängtera den nordiska aspekten eftersom NFA var ett samarbete mellan de nordiska länderna och deras exportkontor.

¡RÅ! — Anna Fält och Pia Pohjakallio till Nordic Fringe Season i Brighton:

Nordic Fringe Season äger rum i Brighton under 13-18 maj i magnifika The Old Market. Nu har Anna Fält och Pia Pohjakallios suggestiva och minimalistiska föreställning ¡RÅ! bjudits in till detta prestigefulla sammanhang. Så här marknadsför man evenemanget. Boka en biljett, ni hinner:  "Fancy some Daddy Issues from Sweden? Intergalactic adventures from Norway? Your most secret desires from Finland? Or maybe some Scandinavian burlesque, dance, folk song, site specific performance, online dating drama or feminist/queer stand-up comedy?" ¡RÅ! spelar den 18 maj Mer info här

Bridget & Leif gör The Big Blind med Dominic Kelly:

Den superkreativa duon Bridget & Leif har tagit ett kliv åt sidan i projektet The Big Blind där man även arbetar med "storytellern" Dominic Kelly. Projektet kombinerar musik med berättande i denna internationellt hyllade föreställning. Gamla fullblodiga sagor från bl.a. Indien, Irland och Skottland vävs samman med samtida skandinavisk folkmusik. Just nu är man ute på en turné i Storbritannien som avslutas i London på The Soho Theatre den 13 maj. Info och biljetter här: