Skapande Skola: Musik

(bild: Rigmor Gustafsson, foto Thron Ullberg)

medlemmar i fokus:

Vi ser fram emot en superskön maj månad. Här kommer tips på releaser och fina, fina livespelningar. Vi kommer att vara på många av dem. Hoppas vi ses. Så, rita in lite datum i almanackan och på med lurarna och lyssna nära.  Vi berättar såklart även om vårt nya projekt Fritt spelrum som drar igång snart och om Musik på Rosa Stationen fick premiär under Kulturnatten i Stockholm.

Siri Karlsson samarbetar med Mikael Karlsson på Orionteatern:

En av vårens tyngsta scenkonstsamarbeten i Stockholm är briljanta psycedelic folk duon Siri Karlsson och Harlem-bosatta tonsättaren Mikael Karlsson som tillsammans skapat föreställningen Trespassing. " En scenisk konsert inspirerad av ett skogsrave. En värld av prismatiska rytmer, råa syntar, jordiga improvisationer, jubelkörer, barocka figurer, nattflyn och vingfärder." Läs mer om föreställningen, biljetter etc här: Läs mer om Siri Karlsson här:


Fritt spelrum:

Projektet Fritt Spelrum — där professionella musiker möter barn och ungdomar i särskolor och skapar ny musik tillsammans — kommer att starta hösten 2019 i Stockholm och Västerås. Projektet är skapat av Lucy Rugman och Con Brio och har vidareutvecklats i samarbete med Musikcentrum Öst som projektleder satsningen. Projektet sker i samarbete med Stockholms och Västerås konserthus och innehåller också konserter i en helt ny form där tillgänglighet och interaktion får en helt ny betydelse. Håll koll på vår hemsida och buller där vi kommer att uppdatera utvecklingen kontinuerligt. Ett projekt där allas kreativitet är lika mycket värd och där mötena sker på lika villkor. Projektet stöd av Musikverket.

Premiär och ny vårkonsert på Rosa Stationen:

Vi har tidigare skrivit om att vi kommer att driva Musik på Rosa Stationen där musiker, nyanlända och fastboende svenskar möts kring mat, kultur, lärande, språk och allt som gör oss till människor. Vår lilla del av projektet fick premiär under Kulturnatten den 27 april med de oöverträffade brobyggarna Sousou & Maher Cissoko. En superlyckad premiär och projektet fortsätter med Romeo & Julia Kören den 26 maj. Håll koll på vad som händer på Rosa Station här: Läs om Sousou & Maher här: Läs om RJK här:

Nytt rosat album av Rigmor Gustafsson:

Rigmor Gustafssons nya album Come home är det första sedan 2014 och har rönt bred uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. "Technical prowess and distinct personality. (…) She funnels a deluge of new songs into a creative reservoir edged by her fabulous trio.” * * * * Downbeat, 4 stars (US)
Den närmaste tiden spelar Rigmor några datum i Sverige, bl a i Vara 8 maj, Uppsala Konsert & Kongress 11 maj och på Blidösundsbåten 3 juni. Läs mer om Rigmor här:

Maria Lithell Flyg — nytt album och porträttkonsert på Musikaliska 29 maj:

Ständigt på väg, utforskande, upptäckande, gränsöverskridande. Maria Lithell Flyg tillhör den absoluta eliten bland svenska nya tonsättare. Missa därför inte hennes porträttkonsert på Musikaliska den 29 maj (fri entré) som också är releasen av hennes nya album Collected Chamber Music. Bland de som framför hennes verk är MCÖ-medlemmarna Stockholms Saxofonkvartett och Duo Gelland. Info om konserten här: 

Lazy afternoon — ny sättning och nytt album:

Nya albumet Almost Home släpps den 3 maj via Paraply records och Border Music. Samma dag blir det ett releasegig i Visby på Wisby Hof. Albumet är självfallet närodlat,  inspelat och mastrat nere i Hemse på södra Gotland av Anders Nordh. Vi har tjuvlyssnat och det svänger helt makalöst. Bandet har donat lite i sättningen men står stadigt i sin mix av americana kryddat med tex-mex, country och rock. Den 14 juli blir det livegig på P4 Gotland! Läs mer om Lazy Afternoon här:

Skön maj på Fasching! — Örjan Hultén Orion, Susanna Risberg Vilddjur, Nils Berg: I en stad + Cinemascope:

Fasching är otivelaktigt Stockholms jazznav och bjuder alltid på ett högintressant program. Vi plockar lite Musikcentrum Öst-russin ur majkakan och kommer att hänga där en del. Hoppas vi ses. 

Nils Berg är saxoniten och träblåsaren med en bredare palett än de flesta. Den 12 maj tar du med fördel med kidsen och kollar Grammisnominerade projektet I en stad. Musikaliskt ordvrängeri med spets. Den 22 maj spelar Nils Berg Cinemascope, som är en oförglömlig upplevelse i sitt samspel med videogäster från hela globen. Vi måste också puffa för den tokbra support-akten, Thus Owls från Kanada med den magiska duon Erika och Simon Angell

Örjan Hultén är just åter från en englandsturné med lite nedslag i Europa. Nu spelar Örjan Hultén Orion på Fasching den 16 maj.  Vi lär få höra material från senaste hyllade albumet Minusgrader. ”Minusgrader is ‘straight ahead’ in the best possible way” — London Jazz News. 

Och - missa för allt i världen inte Susanna Risberg Vilddjur Septett 15 maj! Det är den prisbelönta gitarristens större band och man kommer att spela material från albumet Vilddjur. "En av landets intressantaste jazzgitarrister i dag heter Susanna Risberg/.../Många gånger sitter det vilda i det sofistikerade, liksom styrkan i det väl avväga och sammansatta. Särskilt slår det mig att hon låter som om hon låg nära sina känslor, trots all uppenbar kunskap." Johannes Cornell, DN som gav albumet en fyra.

Folkmusikkalas med Bäckafall den 8 maj på Musikvalvet Baggen i Gamla Stan:

Folkmusikduon Bäckafall är nyblivna medlemmar i MCÖ – med Samuel Lundh på nyckelharpa och Hampus Grönberg på gitarr. Bäckafall spelar den 8 maj på Musikvalvet Baggen i Gamla stan. Under 2019 kommer de att ge ut fyra dubbelsinglar, med start i dag fredag i form av låtparet Flyga och Falla, två kompositioner som ”möter varandra i kontrasternas värld mellan med- och motgångar”. Mer info om konserten här:

– Vår större plan är att efter dessa fyra singelsläpp samla ihop musiken och göra ett album av det hela. Både digitalt och fysiskt. På så sätt använder vi oss av så många olika sätt att släppa musik på som möjligt, samt väver ihop konstverken, berättar Samuel i en intervju i Lira.


Livets väv - Hanna and Shapla
— Textil, rättvisa och passion i fokus när ett unikt bangladeshiskt verk sätts upp i Stockholm.

Rokeya Rafique Baby är en av Bangladeshs mest uppskattade regissörer och skådespelare.  Nu har hon tillsammans med dramatikern Anika Mahin Eka och Theatre Art Unit, med utgångspunkt i den svenska nyskrivna operan Den Stora Vävoperan, skapat en helt ny bangladeshisk musikteater med musik av Selim Mahbub. Föreställningen är utarbetad inom kulturutbytet The Weave mellan svenska och bangladeshiska konstnärer. 

10 — 11 maj Fria Teatern, Högdalen. Biljetter och info här: 
Den Stora Vävoperan är en scenkostföreställning där Lisa Hansson skrivit LIbretto och sjunger en av rollerna. Musiken är komponerad av Stefan Klaverdal. Bägge är medlemmar i Musikcentrum Öst.