Skapande Skola: Musik

Final för Jazz Alloy:

Den sista omgången av Jazz Alloy blev ett möte mellan den svenska sångerskan Kristin Amparo och den brittiske pianisten Matt Robinson. Kolla in teasern för kvällen här: Jazz Alloy handlar om möten mellan svenska och brittiska musiker som skapar ny musik i samarbete med den londonbaserade artisten Emila Mårtensson som vi skriver om längre ner på sidan. Under sommaren kommer vi att bearbeta det filmade materialet och lägga upp på vår websida. Det har varit ett stort internationellt intresse för att göra konceptet i andra städer och vi hoppas kunna återkomma med nyheter om detta under hösten. Just nu skriver vi ansökningar om att hitta budget för att fortsätta projektet i en andra omgång i London. Men vi hoppas även kunna ta över flera av de påbörjade samarbetena till Sverige.

Keychange 2.0:

Vi har skrivit om det globala jämställdhetsprojektet Keychange i snart sagt varje nummer av 'buller'. Just nu väntar vi på besked från Kreativa Europa om en fortsättning. I måndags hölls även ett fullsatt event i London på den  svenska ambassadörens  residens (och i samarbetet med kulturrådet Pia Lundberg) kring den utvidgade avsiktsförklaringen som också öppnar upp för konserthus och musikorganisationer att skriva på och ingå i det växande internationella nätverket för jämställdhet. Gensvaret var mycket stort  och många ville veta mer om hur man kan bli en del av nätverket.

I Sverige har Vara konserthus, Uppsala Konsert & Kongress och Musik i Syd hittills skrivit på avsiktsförklaringen men vi är i kontakt med en rad musikinstitutioner som visat stort intresse för att skriva på. Läs den internationella pressreleasen här: Läs också The Guardians artikel här:


Girilal Baars till  ljudkonstfestival i NYC:

Girilal Baars är tonsättare, vokalist, musiker och ljudkonstnär. Han komponerar och framför musik som ofta utgår från hans erfarenheter av vokala folkmusik traditioner och nutida experimentell konstmusik. Nu har hans stycke  R******d tagits ut till NYCEMF, New Yorks årliga elektroakustiska musik festival. R******d är ett stycke för förkastade och censurerade ljud (dvs Redacted). Ljud som filtrerats och klippts bort för att de inte är välkomna, saknar sex-appeal eller har 'fel' estetiskt ursprung. Versionen i New York är för 16 högtalare. Läs mer om Girilal Baars här:

Sanna Ruohoniemi till Pori Jazzfestival:

Sanna Ruohoniemi är en snabbt stigande stjärna och har och är högst aktiv på scener i Sverige och utomlands. Hon är ny medlem i MCÖ och vi hoppas på ett spännande samarbete. Nu är hon inbjuden till en av nordens största och äldsta jazzfestivaler, Pori Jazz där hon spelar den 27 juli, och hon passar på att göra några ytterligare datum i Finland. Efter det en 5-dagarsturné i Tyskland och därefter en sverigeturne i höst. Alla datum här: Lä mer som Sanna här: Några pressröster:

”Sanna Ruohoniemis flexible vocalism is entirely one of a kind. This talent dares to throw herself into music which creates strikingly fine improvisations. When you encounter virtuosity and vision, this is the result.” – Juha Seitz

”If your favorite brand of music isn’t jazz, if you’re unfamiliar with what is surely this broadest of genres, this music is the perfect envoy indeed for the genre.” – Phil Lively

Kongero:

Under devisen Swedish Folk’apella har vokalkvartetten Kongero målmedvetet intagit folkmusikpublikens hjärtan både i Sverige och internationellt. Med sväng, en suverän scennärvaro, exakt stämföring och vassa polyfoniska arrangemang har de blivit en av Sveriges mest turnerande vokalgrupper. Förutom ett antal datum i Sverige beger sig gruppen ut på en turne i Bretagne i juli och sedan i höst en turne i Storbritannien och därefter Kanada, totalt närmare 30 internationella konserter.  Turnédatum här: Läs mer om Kongero här: 

Mycket på gång för Lamine Cissokho:

Lamine är i dagarna aktuell med ett nytt album. SUNUJAZZ som släpps digitalt.
Afro-jazz med kora, bas och kalebass som grund och gäster såsom Alain Oyono, som är Youssou N'Dours saxofonist.

I höst kommer ytterligare ett album, en duo mellan Lamine och Manish Pingle (slide gitarr). Albumet är producerat av MCÖ-medlemmen Karl-Jonas Winqvist. Release på Teater Lederman, den 12 oktober under Stockholm Jazz Festival.

Under våren har Lamine turnerat i Frankrike, Lithauen och Sverige och åker nu på till Global Nights Oslo, till Skottand och två veckors projekt med Ha Orchestra, därefter Poporina Festival i Spanien den 22 juni, och spelar tillsamans med Amadou & Mariam på Tyrolen i Blädinge/Alvesta den 28 juni och sedan en månads turné i Frankrike. Läs mer om Lamine här:

Elda Trio till NYC och Rochester Jazz Festival:

Elda Trio är prisbelönade sångerskan Emilia Mårtensson, den sloveneske dragspelaren och multiinstrumentalisten Janez Dovc och den brasilianske slagverkaren och kompositören Adriano Adewale. Elda Trio skapar en väv av tre folkloristiska kulturer och utforskar bredden och djupet av historieberättandet från tre länder. Emilia är sedan många år basaerad i London och så här beskrevs projektet i London Jazz News: “It’s the kind of music that gets every sense involved, leaving you with a stupid grin on your face and bringing goosebumps with every climax, which are both inevitably and organically built up to in each song but also somehow catch you by surprise.” 

Som en del av satsningen Made in the UK är Elda inbjudna till Rochester Jazz Festival (27 juni) och passade också på att göra en spelning på happylucky no.1 i Brooklyn. Läs mer om Elda här: