Skapande Skola: Musik

Valerie's Voice — Stockholmspremär på AliasTeatern 18 september:

Valeries Voice är en lekfull och experimentell opera för 1 sopran, 4 elgitarrer och elektronik som bygger på Valerie Solanas S.C.U.M-manifest. Genom sopranen Paulina Pfeiffer färdas vi genom Valeries tankar kring karriär, familjeliv, politik, religion och konst. I dessa rum får vi följa Valeries tankar och visioner om en rörelse som radikalt vill förändra villkoren för såväl kvinnor som män.

Helena Röhr har regisserat SCUM till ett musikdramatiskt verk som tillsammans med musik skriven av Christofer Elgh visar på textens komplext mångbottnade och humoristiska prägel. Musiken tillåter oss att snabbt skifta från det allvarsamma till det humoristiska i satiren. Viningarna på AliasTeatern är ett samarbete med AliasTeatern och Musikcentrum Öst. Läs mer här:

Camilla Ringquist — en oemotståndlig höst på Olympiateatern:

Camilla och Elias Ringquist tillbaka på Olympiateatern i Stockholm - ett unikt samarbete mellan mor och son. Hösten 2019 är det premiär för ”Från Paris till New York” - musik inspirerad av två favoritstäder.  Engelska och franska klassiker och egna sånger.

CAMILLA RINGQUIST är sångerska, kompositör och dramatiker och
har de senaste åren gjort stor succé på Olympiateatern och en rad andra
scener med sina föreställningar ”La Brodeuse”, ”Mon Amour Bleu”-
en hyllning till Édith Piaf, ”Historien om Camille Claudel” med flera.

ELIAS RINGQUIST är sångare, låtskrivare och pianist. Han har skrivit över
200 sånger och gett ut flera album och singlar. 

Premiär! fre 11 oktober kl 19 sön 13 oktober kl 16. 
 
Läs mer här:

Lina Nyberg utökar till en tentett med nytt material — kommer som  livealbum:


Lina Nyberg har spelat tillsammans med sitt band i tio år men gjorde i onsdags en konsert på Fasching där hon också bjudit  in några av Sveriges mest hyllade blåsare. Lina presenterar denna kväll helt nytt material för denna tentett. Kommer också att släppas som livealbum så håll utkik efter den.

Pressquotes om Lina:
”The Swedish vocalists writing is stunning, especially for strings, and her singing is more personal than ever.” Down Beat magazine (5/5)

”…en storslagen, lyxig och inte minst annorlunda satsning och musiken levande och ofta mycket vacker… full respekt för originaliteten och djärvheten i den här kraftsamlingen till album.” Sydsvenskan

Musiker: 
Lina Nyberg — sång, Per Texas Johansson – flöjt/klarinett, Fredrik Ljungkvist – klarinett, Alberto Pinton – flöjt/basklarinett, Susana Santos Silva – trumpet, Karin Hammar – trombon, David Stackenäs – gitarr, Cecilia Persson – piano, Josef Kallerdahl – bas Peter Danemo – trummor

Läs mer om Lina här:


Eirs första musiksläpp:

En av våra mest spännande nya akter är duon Eir skapar som med harpa, nyckelharpa och två röster en atmosfärisk klangvärld kring folk-, improvisation och minimalism. Eir har nu släppt sin allra första inspelning på spotify och vi rekommenderar verkligen att kolla in detta. Två fantastiska musiker som skapar stor musik i ett litet format.

Eir är Nina Grigorjeva - harpa och Johan Lång - riksspelman på nyckelharpa.

Läs mer om Eir här Kolla in musiken här:

Mambo Noire Trio release på Rönnells den 13 september:

Matti Bye är en av våra mest renommerade filmmusikkompositörer och är en av dom svenska musikskapare som arbetar live  i en postklassik tradition. Han är även känd för att ha skapat ny musik till en rad av de klassiska stumfilmerna. Nu kombinerar han sitt filmintresse och känsla för spännande ljudbilder i projektet Mambo Noire Trio som kliver in i en suggestiv ljudvärld av mambo och mörka nätter i hårdkokta filmer.  I kväll släpps debutalbumet vid en releasespelning på Rönnells antikvariat. 

MNT är: Matti Bye — piano och livelektronik. Vilhelm Bromander  — kontrabas, Dennis Egberth — trummor och slagverk

Läs mer om Mambo Noire Trio här:

Johannes Bergmark samarbetar med Su-En:

Vi hade ambitionen att kunna få ut info om detta tidigare (projektet ägde rum i slutet av augusti) men vi vill ändå lyfta ett mycket spännande samarbete mellan Su-En Butoh Company och ljudkonstnären och instrumentbyggaren Johannes Bergmark. Projektet K.R.O.P.P. var ett högst internatonellt projekt och leddes konstnärligt av Su-En och Eva Björkman och vi rikommenderar starkt att hålla koll på samtliga medverkanden. 

Läs mer på Su-En Butoh Company's  facebooksida:

Sofie Livebrant till Sardinien i dokuementärprojekt:

Sofie Livebrant går sällan upptrampade vägar och har genomfört en rad spännande projekt, t ex fyrturnén Lighthouse Stories inspirerad av Jeanette WIntersons roman Lighthousekeeping. Projektet innefattade bl a en rad konserter i fyrar och blev både hyllat och uppmärksammat. 

Nu har Sofie begett sig till en annan ö, Sardinien i ett spännande samarbete med Tenore su remediu de Orosei, som sjunger i en uråldrig sardisk strupsångstradition. Projektet resulterade också i en kortdokumentär som verkligen rekommenderas. Kan streamas här: Musiken hittar du här: Läs mer om Sofie här: