Skapande Skola: Musik
Musikcentrum Öst ger en tidig julklapp!
Ett paket för dig som vill ha tips och inspiration eller är ute efter sistaminuten bokningar till ett julevenemang. Här har du smått och gott från våra medlemmar – konsertprogram, julsång och workshops – en riktig smällkaramell!

Romeo & Julia Kören, foto: J-O Wedin

Decembertoner med Prismakvartetten
Kvartettens julprogram består av både kända och mindre kända melodier som till exempel Koppången, When you wish upon a star, delar av Tjajkovskys Nötknäpparsvit, Betlehems stjärna samt en eller annan egenkomponerad melodi. Prismakvartetten har även nischat sig något mot filmmusik, från vilken det finns flera stämningsfulla stycken att blanda upp programmet med!Kastanjer och rimfrost - en julkonsert med Trio Mirsidrü
Trio Mirsidrü är en så udda, men underbar, sammansättning som cello, klarinett, saxofon, sång och piano. En trio som rör sig sömlöst mellan genrer och bjuder på oväntade klangmöjligheter. Musikerna har flitigt turnerat med sitt Gershwin-program och släppt hyllad skiva med musik av George Gershwin. Nu har de satt ihop ett varierat program att bäddas in i och varva ner till när julstressen pockar på.

Mathias Landæus Trio - Jul på Jazzvis
Några av Sveriges främsta jazzmusiker spelar svenska jullåtar på eget vis - originellt, svängigt, brutalt och vackert!

"Landæus piano är njutningsfull rakt igenom och de andra matchar upp utan minsta antydan till tveksamhet. Det är en snygg trio som lämnar väldigt lite att önska. Finstämt, känsligt, intimt och vackert. Och emellanåt såväl humoristiskt som svängigt."
Västerbottens Folkblad

Till artist

Folkmusik vid juletid
Ett blandat, vackert och varmt program med kända
och mindre kända julsånger i folkton såsom Bereden
väg för Herran, Klang min vackra bjällra och
Koppången.

Susanne Ericsson - sång och fiol
Sanna Rogberg - piano och sång

Spela in din egen julskiva!
Micaela Gustafsson jobbar vanligtvis med olika teater och musikföreställningar för barn. Men varje år vid den här tiden så dammar hon av mitt julsångsinspelningsprojekt och reser sen runt till olika verksamheter och spelar in barn, ungdomar och vuxna som på så sätt får göra sin egen julskiva.

Dessa låtar finns att välja mellan:
Blinka lilla stjärna
En sockerbagare
Tre pepparkaksgubbar
När det lider mot jul
Betlehems stjärna
White Christmas
O helga natt
Tomtarnas julnatt (tipp tapp)
Hej Tomtegubbar
Rudolf med röda mulen.

Julkryddad musik med Folkbus
Hur låter julen på olika håll i världen? En ungersk julsång, en amerikansk spiritual, en svensk jultiggarvisa, en julcalypso från Västindien,...och några tonsatta dikter av Bernt Staaf och Stig Dagerman om julen ur ett mindre vanligt perspektiv och så “riktig“ julstämning om man vill med Koppången, Den signade dag, etc...
Maria Hulthén - fioler, tumpiano, sång
Stellan Sagvik - keltisk harpa, flöjter, klarinetter, tárógátó, sång
Kaj Magnusson - bouzouki, gitarr, mungiga, domra, mandolin, sång

Klassiskt möter Jazz - Jul & Adventskonsert
Två mångsidiga musiker, Ruth Segerberg (mezzosopran) och Mattias Lindberg (pianist) framför musikprogram där den klassiska repertoaren känns lika självklar som visor, jazz och improvisation. Tillsammans har de en musikalisk bredd som omfattar operaarior, romanser, visa och musikal m.m. De bjuder på minnesvärda och personliga konserter där genrerna vävs samman till ett gemensamt tema. Musiken framförs med hjärtat och skapar spänning och närvaro genom ett intuitivt samspel mellan varandra och publiken.

Till artist

Nyskriven musik i jultoner! Anna Christoffersson - Släppa Taget

Låten "Släppa Taget" har kommit till i ett nära samarbete mellan Anna Christoffersson och Edgeology Productions. Samarbetet dem emellan har pågått i flera år och har frambringat ett flertal musikaliska arrangemang. "Idén till denna låt kom redan julen 2014 då vi var mitt en intensiv arbetsperiod, som skulle kombineras med julens alla åtaganden. Låten kom att handla om fokus. Om att julen har utvecklats till någonting nytt. Men att man, trots stress och måsten, ska kunna ge sig själv chansen att fokusera på det som julen verkligen är." berättar Anna Christoffersson.

Nu står en ny skiva för dörren och innan dess "Släppa Taget", som blir den första singeln.

Låten har sin urpremiär på Fasching den 4:e december.

Till artist

Romeo & Julia Kören - en julkonsert utöver det vanliga
Varje år spelar Romeo & Julia Kören sina Julkonserter på Dramaten för fulla hus. Nu finns möjlighet att boka ensemblen till just din teater, ditt konserthus eller företag. Vi kommer med en stor eller lite mindre ensemble och ett program passar just dina förutsättningar.

”Det är en av de bästa julkonserter som jag har sett, med en kvalitet så mycket högre än hos de många plastiga paket som turnerar runt i landets konsertus och hockeylador under december.”
Kristian Ekengren, GD

Klassisk jul med Women in red
Women in red är en klassik trio med Margaretha Westerlind - mezzosopran, Pernilla Ingvarsdotter - sopran och Rimma Gotskosik - violinist.
"Klassisk Jul" ett blandat klassiskt program som passar för flera olika typer av
evenemang.

Musikgruppen RAAduo - Världens julmusik!
I sitt julprogram RAAduo spelar visor och traditionella sånger med anknytning till vinter och jul och berättar om sångerna, traditionerna, länderna och alla instrument de har med sig.

Musikgruppen RAA-duo är
Stellan Sagvik - klarinetter, flöjter, tarrogato, keltisk harpa, domra, sång
Kaj Magnusson - gitarrer, coimbra, bouzouki, mandolin, sång
Om önskemål finns, är det möjlighet att även ha med en slagverkare eller en dragspelare.

Country & Easterns julkalender - en ny låt varje dag!
Från första december spelas en låt om dagen fram till jul på www.countryandeastern.se
För några år sedan gjorde Country & Easterns partyband en julskiva med en ryslig mängd gästande sångare. Bandet spelade in en dubbel-cd på en dag och albumet fick lysande recensioner i bland annat Tidningen Kulturen. Albumet och info om medverkande hittar du här och låtar finns här