Skapande Skola: Musik


KEYCHANGE - TONARTSBYTE I MUSIKBRANSCHEN

Keychange är en kollektiv kraftsamling av organisationer och festivaler i sju länder för att ta stora kliv och öka jämställdheten i musikbranschen. Projektet investerar starkt i nya kvinnliga talanger och uppmanar festivaler att skriva på en försäkran om att programlägga 50/50 på sina scener senast 2022. 

Varför Keychange?

Kvinnor i musikbranschen fortsätter vara underrepresenterade i alla europeiska länder. I de deltagande länderna utgör kvinnor 20 % eller mindre av registrerade kompositörer och låtskrivare. Endast 10 % av headlines på musikfestivaler och 22% av artisterna på scenen är kvinnor. Kvinnor fortsätter också att vara kraftigt underrepresenterade i kreativa och ledande roller i musikbranschen. 

Utvalda artister och innovatörer

I projektet har de deltagande länderna  valt ut starka artister som programläggs under Keychange-festivalerna. Svenska artister i Keychange är Gnucci, IMAN, TMRW*, Pale Honey och VAZ. I projektet ingår även kvinnliga nyckelpersoner, och innovatörer. De utvalda från Sverige är Malin Ingrid Johansson, Theodora Nordqvist, Anna Christoffersson, Anna Ingler och Cecilia Vaz. 

Artister och innovatörer kommer att finnas med i nätverket och delta i creative labs, paneldebatter, interna möten och workshops på festivalerna under hela projektets gång.  Totalt ingår 30 artister och 30 nyckelpersoner från de sex länderna. 

Syftet med Keychange

- sätta ett kraftigt sökljus på kvinnliga artister med stor potential och originalitet och ge dem maximal utväxling och maximal exponering mot branschen under projektet 

- ge musikfestivaler möjlighet att skriva under en försäkran om att programlägga 50/50 på scenen inom fem år

- skapa ett starkt internationellt nätverk av kvinnliga artister och innovatörer

- varaktig flytta initiativ och maktpositioner och slå sönder utestängande ekonomiska och sociala strukturer.

Keychange i media

"Sverige deltar i den internationella kraftsamlingen Keychange"

"Gnucci vill vara lösningen på jämställdheten"

"Iman: Alla ljudtekniker är killar"

"Internationella samarbetet Keychange ska stärka kvinnor i musikindustrin"

"Iman seeks key change for women in music industry"

Keychange i Sverige

Musikcentrum Sweden/Öst är en av initiativtagarna till Keychange och leder den svenska delen av projektet. Svenska partners är även Way Out West och Stim. Om du har frågor eller vill komma i kontakt med artister och nyckelpersoner i Keychange kontakta Ragnar Berthling, ragnar@musikcentrum.se.

Mer om Keychange och PRS Foundation


Keychange äger rum under hela 2018. Festivaler i projektet är Reeperbahn (TY) länk, Liverpool Sound City (UK) länk, Way out West (SE) länk, Iceland Airwaves (ISL) länk, Tallin Music Week (Est) länk & BIME (Spa) länk. I projektet ingår även den kanadensiska festivalen MUTEK där några av artisterna från den europeiska delen kommer att framträda.

Keychange kommer under projektets gång att söka samverkan med alla tänkbara parter och organisationer som verkar för jämställdhet inom musikbranschen. Merparten av projektet finansieras av stöd från Creative Europe samt en rad nationella fonder. Gema, Spotify och STEF är exempel på medfinansiärer. I Sverige sker projektet med stöd av Musikverket, Kulturbryggan och STIM.